Do.gif          Aikido-1.gif        Ki.gif             

                                                                                                                                         

 

                                                        20220421006185-5587.jpg20220421006185-5919.jpg20220421006185-6083.jpg

20220421006185-6187.jpg

 

 

 

 

 

Aikidoschool Best

Aikido is een prachtige krijgskunst voor kinderen en tieners. Het is een niet-gewelddadige, niet competitieve krijgskunst die zich richt op een harmonieuze beweging van lichaam en geest.

Wil je lekker bewegen, veilig vallen en stevig staan?
Je verdedigen, ook als je niet sterk bent?
Dan is aikido iets voor jou!

Heel vroeger waren er in Japan, een land heel ver weg aan de andere kant van de wereld, ridders en die noemden ze Samoerai. Die moesten heel goed kunnen vechten. Meestal droegen ze een Hakama. Dat is een broek met heel wijde pijpen. Als je niet goed kijkt lijkt het net een jurk. Vaak droegen ze ook een harnas om zich te beschermen. Ze vochten met allerlei wapens zoals speren, zwaarden, messen, stokken, pijl en boog. Ook moesten ze heel goed kunnen paardrijden, zwemmen, sluipen, rennen, klimmen, zich verstoppen.

Op een dag was er een jongetje die heette Ueshiba (Morihei). Hij was erg klein en heel vaak ziek. Zijn vader zei tegen hem dat hij moest gaan trainen zodat hij sterk en gezond zou worden. Dat wilde hij wel. En hij vond het zo leuk dat hij van alles ging doen. Hij leerde judo, karate, zwaardvechten, stokvechten, jiu jutsu en nog veel meer. Hij wilde net zo groot en sterk worden als een echte Samoerai.

Toen hij groot was, kon hij zo goed vechten dat iedereen naar hem toe kwam om van hem te leren. Hij werd O-sensei genoemd, dat betekent: de grote meester. Hij kon van iedereen winnen, maar hij was niet zo gelukkig. Hij dacht: iedere keer als iemand een gevecht wint, is er steeds een verliezer. Steeds is er 1 iemand blij en steeds is er 1 iemand verdrietig. Als dat zo doorgaat zijn er straks nog maar een paar blije mensen en een heleboel verdrietige mensen.

Toen zei hij: weet je wat! Als ik nou eens iets bedenk waardoor de mensen niet meer hoeven te vechten. Want als je niet hoeft te vechten, hoeft er ook niemand te verliezen. En als er geen verliezers zijn, zijn er alleen maar winnaars en dan is iedereen blij. Toen heeft hij Aikido bedacht.

Om Aikido te oefenen hoef je helemaal niet groot en sterk te zijn. Iedereen kan het doen. Ook kinderen of heel oude mensen. Dat komt omdat je leert om niet te vechten. Als je wilt vechten, moet je minstens met zijn tweeën zijn. Als 1 van de twee niet vecht, kan de andere ook niet vechten! Dan stopt het gevecht. 'Maar als ik niks terug doe dan word ik toch zo in elkaar getimmerd!', zul je misschien wel denken. Dat klopt! Daarom leren we met aikido dat je niet hoeft te vechten en toch niet in elkaar geslagen wordt. Nu denk je vast:'hoe kan dat nu weer?' Dat leer je samen met je vrienden en vriendinnen in de aikidoles. Je leert veilig vallen en rollen en jezelf beschermen in allerlei situaties. Je wordt er soepel en lenig van. We doen ook leuke spelletjes en je leert zelfs wat Japanse woorden. Maar het is vooral heel erg leuk!

In de jeugdles staat het vertrouwd raken met het eigen lichaam en beweging voorop. Er is veel aandacht voor zelfvertrouwen en een evenwichtige verdeling van discipline en speelsheid. Jeugdleden doen op gezette tijden examens voor gekleurde slips en banden. Naast technische ontwikkeling wordt ook goed gelet op houding en gedrag.

 

Kernwaarden in Aikido

 1. Iedereen kan het leren
  Aikido is laagdrempelig omdat alle niveaus met elkaar trainen en je eigen leerproces voorrang heeft. Daardoor is de sfeer bij aikido veilig om te oefenen en zo kan je de uitdaging aangaan met je eigen grenzen zonder over je grenzen te gaan.
 2. De beste fitnesstraining
  Bij aikido staat bewegen op een natuurlijke manier voorop. Aikido is gericht op harmonie van beweging (aanval/verdediging) in plaats van het botsen van beweging. Aikido is gericht op het leren luisteren naar je lichaam.
 3. Versterkt je zelfvertrouwen
  Letterlijk en figuurlijk je lichaam beter leren voelen betekent ook meer rust om in spannende situaties van stress te kunnen handelen. In plaats van krampachtige controle over je dagelijkse leven kan je steeds vaker kiezen voor je eigen keuze bij stressvolle situaties. Lichamelijk heb je dat geleerd door aikido op de mat en het vertaalt zich dus ook op mentaal niveau bijvoorbeeld op school. Vaak gaan je schoolresultaten omhoog omdat je je beter kunt concentreren tijdens de lessen.
 4. Respect voor elkaar
  Aikido begint juist met respectvol omgaan met elkaar en de ruimte (dojo) waar wordt getraind. Het fantastische van aikido is dat het trainen met elkaar telkens een ontmoeting
  is van beweging ook in sociaal gedrag namelijk hoe je met elkaar omgaat. Gezond weerbaar gedrag namelijk leren opkomen voor jezelf op een respectvolle manier.
 5. Super sociaal
  De sfeer op de mat is altijd positief, er wordt hard gewerkt en tussendoor veel gelachen.
 6. Lastige situaties te lijf
  Wij geloven dat het belangrijk is jezelf te verdedigen bij een aanval, met respect voor een ander. Zodat je weerbaar bent en veiligheid voor jezelf creëert. Daar gaat het om bij Aikido! Door Aikido te doen, leer je omgaan met lastige situaties. In de trainingszaal en  daarbuiten.
 7. Effecten van Aikido
  De effecten van Aikido zijn veelzijdig. Je verbetert je conditie, coördinatie, reactievermogen, concentratie en meer. Doe mee en ervaar het zelf!
 8. Bij de les
  Wat wij belangrijk vinden tijdens de les is: serieus trainen, iedereen uitdagen het beste uit zichzelf te halen en met elkaar plezier maken!